The Curve has won a ‘Patient Experience’ award | News and Events

Graphic device

Improving lives

The Curve has won a ‘Patient Experience’ award

The Curve, the Trust’s headquarters and a unique, conference, training and meeting venue, has won an award in the ‘Patient Experience’ category at the Institute of Healthcare Engineering and Estate Management (IHEEM) 2016 Awards.

The 2016 IHEEM Awards took place on 4-5 October at Manchester Central. They highlight innovation, alongside the dedication, hard work, creativity, and inspiring ideas of professionals working both within estates and facilities roles, and the associated architectural and construction supply chain.

The Patient Experience category recognises a hospital/Trust that has undertaken an estates investment that significantly improves the experience of patients and staff. The Curve, which opened in October 2015, is a great example of this in action.

The Curve, located in Prestwich, won the award as it represents the changing face of modern mental health services and embodies the ‘holistic’ approach to recovery pathways and mental wellbeing. The £4.5M building houses a library, café, lecture halls, educational spaces, forum areas, meeting rooms and a healthcare room. Its innovating design reflects a philosophy of long term care based around accessible, positive and meaningful community engagement.

Contemporary art pieces, that were created alongside service users, families and staff, are on display throughout the building. Designed by the award-winning artist and president of the Manchester Academy of Fine Art, Gerry Halpin MBE.

The IHEEM said “The awards are judged by a panel of industry leaders and experts. The judging is a rigorous two stage process including pre-scoring to determine shortlists and a judging meeting where entries are discussed and evaluated in detail to decide the winning entries.”

Greater Manchester West Mental Health NHS Foundation Trust (GMW) invested over £5Million in The Curve, which demonstrates the Trust’s commitment to recovery-focused care by providing a facility to hold a wide range of mental health based courses for service users, staff, carers and the public.

The Curve provides a base, and excellent resources to support the delivery of educational courses for people with mental health and substance misuse problems, their families and carers as well as health care professionals run by the Trust’s Recovery Academy.

Gill Green, GMW’s Director of Nursing and Operations, said: “The Curve provides the perfect environment to promote recovery, health and wellbeing and acts as a symbol for the Trust. The success of our Recovery Academy has been phenomenal and we wanted to show the world what 21st Century mental health services could look like. This sleek, modern building certainly does that whilst also providing a warm and welcoming environment for the people who use it.”

The developers of the building, Gilling Dod Architects accepted the award and were instrumental to the development and forward thinking behind its looks and facilities.

Further information about the award winners can be found here: http://www.healthcare-estates.com/awards-shortlist/

Find out how to hire a room at The Curve, here: https://www.gmmh.nhs.uk/the-curve.

We place cookies on your computer to help make this website better. You can at any time read our privacy policy to find out more. By using this site we will assume that you are happy to continue.

Change cookie settings: